Det gäller att se risker som möjligheterna i ditt sparande på lång sikt ger. Därför bör du utnyttja risktagandet till din fördel och använda dig av fonder på ett smart och effektivt sätt. För det är bara att inse att i och med du tar lite större risker i dina fondplaceringar, innebär att du kommer få en bättre avkastning i långa loppet. Då kan det vara så att fondernas värde kan svänga betydligt mera än om du skulle valt fonder med mindre risk.

Risker

Men som man brukar säga, är att man måste våga för att vinna. Risken att placera i fonder som har en högre risk är att dina placeringar kan både minska och öka i värde. Du bör tänka på att en viss del av risker är förutsättningar för att du ska kunna få en avkastning som är högre och då även på längre sikt. Men när det gäller placeringar i aktiefonder och aktier så kan faktiskt värdet svänga kraftig en kortare tid. Väljer du däremot räntefonder så blir din risk mer utjämnad och du får också en avkastning som är jämnare, men lägre. Allt som har med att placera pengar innebär risker och det kommer du aldrig ifrån. För det är ju ingen som sitter med facit hand och vet hur det kommer att bli i framtiden.

Välja risk

Att välja risknivå är upp till var och en som vill placera i fonder. Det beror helt och hållet på vilka dina ekonomiska förutsättningar är, men också hur din personlighet är. För du kanske är en sådan person som gillar ta risker eller du är en person som vill känna dig trygg i dina placering i fonder. Det finns fonder för allas personligheter och plånböcker. Men du bör vara medveten om att vågar du inte riskera, så kommer avkastningen blir lägre på längre sikt!